Janganlah Sampai Depressed Bang

Blog Harian

Aku maybelah seorang kutu yang tidak boleh dijadikan contoh tapi bila aku baca orang further study sampai depressed aku nak nasihatlah sikit adik-adik. Sebelum sambung belajar carilah pengalaman dulu dan sambung belajar dalam bidang yang kau minat dan kau rasa nak ada dalam bidang tu lama. Tak perlu nak rush, tunggu masa yang sesuai. Sebab apa? Sebab senang bila kau boleh relate kan benda yang kau belajar dengan kerja yang kau buat. Sampai tahap kau ambik je projek dekat office and jadi case study. Nak sembang pun takdelah rasa out of place. Lagi satu kalau macam dah lost sangat senang boleh tanya Boss, boleh tanya kawan. Dan belajarlah for the knowledge dan bukan untuk benda lain. Tapi sukahati kau lah kau kut ada agenda lain. Lepas tu expectlah postgrad ni banyak sangat teori, part yang aku menyampah macam contoh suruh explain pasal distributed intelligence and collective intelligence kepala hotak dia.

Sekian nasihat Abang Piz. Bye.