mmCINEPLEXES Nilai dan Wira Short Review

Blog Harian, Movie

Nilai dan daerah sekitar sudah lama mendambakan sebuah cinema. Dan mmCINEPLEXES menyahut cabaran dengan membuka cinema diaorang di Mesamall Nilai. Aku booked tiket secara online dan bila sampai aku kena pergi dekat machine untuk print, dan rupa-rupanya nak beli tiket on the spot pun kena beli dekat machine tu dan dekat situ jugak boleh beli makanan. Fully automated. Makanan boleh order dan bayar jugak dekat kaunter sebenarnya tapi pada aku new experiencelah.

Nampaknya semua nak guna machine dan dah taknak guna manusia. Aku ok je. Tapi entahlah, nanti kurang peluang pekerjaan. Kesian pulak budak-budak nak buat part-time nanti. Pada aku ok je lah cinema ni. Mungkin tak sebagus cinema yang dah lama establised tapi dia good enough untuk kau tengok movie, kalau korang tak banyak songeh macam aku lah. Untuk orang sekitar dan tak banyak masa macam aku, memang pergi sini je lah senang tak payah pening-pening nak pergi tempat jauh.

Ok, filem Wira, aku tengok sorang je. Aku suka action movie so itu sebab aku tengok. Action dia ok jugaklah pada aku, well rehearsed lah. Lakonan pun ok, Dain Said paling power. Hairul Azreen memang boleh berlawan. Fify Azmi pun berlakon bagus, berlawan pun bagus. Semua boleh diterima. Dan drama dan jalan cerita pun best, maksudnya takdelah berlawan tanpa hala tuju. Tapi nak cakap perfect tu takdelah, ada macam something kurang jugaklah yang aku tak boleh nak explain, tapi kena tengok sebab banyak effort nak buat movie macam ni. Message yang dia nak sampaikan pun best jugaklah.

Sebagai conclusion, mmCINEPLEXES ok, Wira pun ok, patut dicuba dan ditonton.

Wira Movie Trailer (Komen – Reaction)

Uncategorized
WIRA Official Trailer

Jap, sebelum pasal trailer aku nak sembang pasal Hairul Azreen, hero movie ni. First movie yang aku tengok dia berlakon adalah Hantu Kapcai. Dan sekarang nampak dia dah sampai jadi action movie punya hero adalah sesuatu yang sangat membanggakan. Kau tau dia bersungguh-sungguh nak jadi pelakon hebat dan kau boleh tau dia jenis akan buat apa yang dia nak. Aku tak rasa benda tu senang and sebab itu aku tabik spring dekat mamat ni dan officially jadikan dia pelakon favourite aku.

Sebenarnya aku baru tengok PASKAL The Movie, aku tak sure kenapa aku tak pergi cinema. Baru minggu cuti 3 hari ni aku tengok dekat Astro On Demand dan repeat banyak kali. Apa yang aku boleh cakap Astro Shaw as usual bawak movie yang lain sikit dan aku suka sebab diaorang tumpukan genre action ni. Aku memang akan pergi cinema kali ni sebab from the trailer itself kita boleh tau movie ni bagus. Ada pulak semua pelakon hebat. Dain Said ada, Yayan Ruhian ada, kita nak apa lagi kan? Dan aku suka jugak Astro Shaw bawak pelakon yang macam dah suam-suam suku dan jadikan diaorang hebat dalam movie macam Amar Alfian dalam PASKAL dan aku ada nampak Josiah Hogan dalam trailer ni tadi. Jenis yang memang talented tapi somehow takde movie yang best untuk diaorang berlakon.

Apa-pun kita boleh agak konflik movie ni pasal apa dan harapnya ada twist lah nanti. Tapi when it comes to movie yang macam ni aku tak peduli sangat. Aku nak tengok action dia dan from WIRA punya teaser yang tunjuk Hairul Azreen main punching bag tu pun kita dia tau movie ni akan bagi nikmat tengok action movie.

PASKAL The Movie

Uncategorized

Pada aku movie ni best dan ayat yang aku paling suka:

“Bagi saya Qada’ dan Qadar bukan pada garisan lurus, penuh dengan cabang-cabang. Macam ranting pada pokok yang besar.”
“Jadi kita kena pilih ranting yang mana betul macam tu?”
“Yang betul tu hanya untuk Tuan je, tak ada ranting yang paling betul pun Tuan.”
“Habis tu apa je yang ada?”
“Yang ada cuma cabang, cabang dan juga cabang sampai mati.”

PASKAL