Ramadhan Yang Cool

Blog Harian

Walaupun dalam bala bencana yang berlaku sekarang ni Allah bagi bulan Ramadhan yang paling cool pada aku. Pada orang lain maybe tak lah kut sebab benda ni sangat personal. Ikut preference orang lah.

Antara sebab Ramadhan ni jadi cool pada aku adalah:

  • Berpuasa most of the time di rumah dan tak perlu memandu pergi dan balik di office. Kau boleh jaga masa. Termasuklah waktu bila nak keluar lauk dari fridge, waktu bila nak start memasak semua tu lah.
  • Anak-anak ada depan mata, takdelah risau diaorang berpanas penat di sekolah.
  • Boleh test recipe dan order bila perlu. Dah nak beratus dah Whatsapp message aku berkenaan orang jual juadah berbuka, free delivery pun ada. Tak payah pergi pasar semata nak beli satu kuih.
  • Sebelum ni nak solat terawih agak tergesa-gesa sebab nak kejar pergi surau. And jadi lebih cool sebab kali ni Allah bagi kau untuk berjemaah seronok-seronok satu family, dan ikut masa sendiri. Maybe sebab anak-anak aku dah besarlah kut. Kalau ada baby, challenge jugak. Sebenarnya tahun ni cadangnya nak ke surau semua sekali sebab anak bongsu dah besar tapi macam sekarang ni not bad jugaklah.
  • Tadarus dengan relax, anak-anak aku dah habis dua juzuk dah kut. Relax maksud aku fokus dan tak susah nak cari masa.
  • Waktu rehat boleh tidur atas sofa atau katil compare macam sebelum ni tidur atas kerusi office. Haha.

Last sekali, sekarang Allah bagi musim hujan. Alhamdulillah. Sejuk dia sampai ke tulang. Nasib sahur tak miss. Dan aku harap cuaca macam ni kekal.

Online, Semuanya Online

Blog Harian

Aku memang dah biasa buat aktiviti online. Belajar online, shopping online, sembang online dan semuanya onlinelah. Kerja pun pasal nak suruh orang attend training online. Masa aku buat semua tu dari tahun 2012 dulu, masa first time aku beli handphone online dulu, benda ni semua belum lagi jadi benda yang normal.

Tapi sebab PKP dan COVID19 aku tengok perihal online ni dah jadi satu benda yang normal. Shopping dah jadi biasa. Groceries pun secara tiba-tiba banyak kedai yang dah start jual online. Buah, sayur, lauk semua sekali. Dan orang beli bukan atas dasar senang, selesa terbaik semua tu sahaja tapi dah atas dasar harga dia pun affordable dan lebih murah dari beli dekat kedai. Campur tolak duit tol dan petrol memang untung pun.

Sebagai consumer benda ni memang terbaiklah, tapi sebagai peniaga aku risau jugak sebab takut orang dah tak pergi beli dekat diaorang. Essential items macam katakan beras, ubat gigi, detergent semua tu dah ada online dan KILANG jual direct in bulk dan harga dia lebih murah. Mula-mula memang orang akan questions siapalah yang nak beli sampai 3 kotak ubat gigi sekaligus dan 2 kampit beras sekali tapi lama-lama bila orang dah pandai nak manage dan nampak jimat aku rasa semua orang akan berbelanja cara tu.

Belajar pun satu hal, University dah start gila-gila pergi cara online. Macam aku sambung belajar fully online sekarang bukan benda normal tapi hari ni je ada dua orang kawan aku tanya macamana nak manage and nak buat live class, live seminar. Training provider pun dah start promote online training (with instructor tau) dan dah bukan macam yang aku buat, prepare learning contents untuk orang self study. Bila orang dah accept semua ni aku takut learning center dan University kosong je nanti.

Bukan apalah, for some people benda ni memang bagus tapi ada ramai yang akan affected dan benda tu sangatlah menakutkan. Aku harap pengantara untuk jadikan benda ni berjalan dengan lancar akan dibayar dengan baiklah. Kalau orang takde kerja dan takde business rosak dunia ni nanti. Takut betul aku kalau AEON Nilai tutup sebab orang semua dah beli direct dari kilang.

PKP Belajar Buat Kopi

Blog Harian

Selepas sebulan lebih ramai orang dah used to the situation dan berasa selesa dengan keadaan. The most powerful instinct of human beings is the instinct to survive. Untuk aku sendiri nak survive nya tak lah berapa susah compare to orang lain dan sebab itu aku sangat bersyukur setiap masa. Company masih bayar gaji dan masih ada kerja yang boleh dilakukan. Untuk aku nak survive hanyalah perlu adjust kerusi untuk buat kerja, cari orang atau company yang boleh deliver barang-barang untuk minimize keluar rumah dan jimat apa yang patut untuk tak berbelanja banyak sangat.

For other people, macam pemandu teksi yang deliver groceries aku tu tadi aku yakin dia dah used to the new normal yang mana instead of cari pelanggan, dia deliver barang. Banyak jugak aku tengok tadi dan dengan harga petrol yang dah murah aku pasti dia buat untung banyak jugak dan boleh nak survive. Alhamdulillah Allah bagi jalan jugak untuk dia. Kita kalau tak boleh nak membantu macam keluarkan duit secara direct, kita boleh bantu orang dengan cara macam ni.

Ok dah melalut dah aku ni. Anyway banyak jugak benda yang aku belajar sepanjang PKP ni. Semester aku dah habis so aku takdelah nak belajar benda yang related tentang teori apa-apa, tapi aku belajar tentang benda-benda lain yang pada aku menarik jugak:

  • Aku dapat belajar buat kopi yang sangat sedap dan aku cuba nak buat latte art tapi part ni masih terkial-kial. Tapi at least kopi aku memang sedap tahap boleh jual. Haha, lepas ni aku nak masuk kelas.
  • Aku dapat cari tips and tricks lain dalam teknologi untuk bagi kerja lebih pantas.
  • Aku baru sedar sebenarnya aku boleh jadi Imam yang ok, cuma selama ni takut dan kalau nak pergi join aktiviti kelab sukan office kena make sure Haji Jalal ikut sebab dia yang akan jadi Imam, haha. Lepas ni InsyaAllah, sebab dah practice banyak kali, lagi-lagi time Ramadhan ni. (Ye selama ni kurang, aku ni kan penuh dengan kesesatan).
  • Aku sedar aku jugak seorang penjaga rahsia yang baik sebab aku tak tau kenapa ramai orang meluahkan benda dekat aku. Call lah, Whatsapplah. Maybe aku a good listener kut. Malangnya aku tak jumpa a good listener untuk aku, so aku tulis dekat blog ni. Haha.

Aku cuma ada satu masalah masa PKP ni, aku akan mimpi setiap kali tidur dan mimpi tu real sampai aku susah nak bangun. Wife aku bengang. Part ni aku kena cari ubat. Dah lama tak jadi macam ni. Dah bertahun jugak aku tidur “kosong”, tak tau kenapa sekarang macam ni.

Ok korang try lah belajar benda-benda kut boleh ada skills baru nanti.

Tips Makan Semasa PKP and Yes, Abang Piz Can Cook

Blog Harian, Makan

Masa MCO/PKP ni kita kena berjimat dan nak cukup makan at the same time. What if aku cakap kita boleh dapat semua tu dan tambah lagi satu iaitu kita enjoy masa makan tu. Bab berjimat tadi termasuk groceries, beras, gas, elektrik semua ye, termasuk jimat masa sekali. 

First of all, sekali lagi aku bersyukur company aku menjaga kakitangan dengan baik dan masih membayar gaji penuh dalam keadaan sekarang. Alhamdulillah, tapi cost di rumah akan meningkat ye sebab semua orang ada di rumah dan elektrik, air semua banyak digunakan. So kena lah berjimat cermat.

Tips aku, untuk breakfast kau makan light, roti dua keping dan kopi bancuh sendiri, bukan beli Farm Fresh or kopi 3-in-1. Anak biar bangun lambat sikit, kira pejam mata je lah lepas Subuh tu diaorang tidur balik. Kita pun pernah muda kan? By the time diaorang bangun kau prepare brunch. Dekat sini kau masak macam mee goreng ke, roti canai ke, bihun ke. You get the point. Masak memasak sekejap dan bahan tak banyak. Dalam pukul 4 kau keluarkan lauk dari peti ais dan habis kerja pukul 5.30 kau start masak nasi dan lauk pauk secara bersungguh. Nak masak rendang ayam kampung ke sukahati sebab please keep in mind kau makan nasi berlauk ni sekali je dan by the time semua orang dah lapar. Sebab lapar, makanan tu akan jadi nikmat ya amat. Trust me! In between semua tu dan kalau lapar lagi waktu malam ke apa sediakan biskut dan roti. Itu sebab roti tu sangat penting ye.

In case tak suka cara ni kau buat selang sehari pun ok. Ini cadangan sahaja sebab kadang-kadang aku pun order FoodPanda sebab wife aku nak masak time lunch tu mana sempat, rehatnya sejam je.  Kalau macam mee goreng tu boleh lah lari sekejap-sekejap.

Aku tak boleh beli groceries masa weekdays sebab bekerja di rumah. Kalau nak pergi on weekends aku tak larat nak beratur. So aku order online, korang pun boleh cari personal shopper dekat area rumah tu. Ok je pada aku sebab kita save masa dan dia dapat income. Win win situation. Untuk website pulak, aku suggest boleh beli dekat https://pasar.direct/ atau https://www.ayamkitafresh.com/. Untuk biskut semua tu boleh lah order dari Lazada atau Shopee. Tips dia di sini beli awal dari tarikh yang kau jangka groceries dan segala benda tu dah nak habis. Sebab dia ambik masa nak deliver masa MCO ni. Pasar Direct dia boleh hantar the next day, so macam itu takpe. Lazada and Shopee maybe up to seminggu. Kalau masa mengizinkan, pergi je lah Kedai Acheh atau Speedmart 99 atau 7 Eleven.

Aku dah quite free sekarang sebab semester dah habis, so aku ada masa nak join aktiviti memasak. Untuk membantu hal di rumah ni, sidai kain, basuh pinggan dan memasak aku takde hal. Yang ada masalah bab nak lipat kain. Haha. Untuk recipe yang best-best nak memasak, selain kau boleh call mak kau atau tanya je wife kau kat tepi kau boleh pergi sini: https://www.aziekitchen.com/ sebab confirm jadi dan sedap.

Ok itu je lah, semoga semuanya baik-baik sahaja untuk semua. Ye, gambar atas tu semua aku buat dan aku sangat gembira hari ni dapat petai. Hehe. Kalau setakat Maggi tu resipi sendiri je lah. Tak perlu nak cari dekat website. 😁

Belajar Dari Rumah?

Blog Harian

Banyak WhatsApp message cakap pasal budak-budak tak payah masuk sekolah except for yang ada exam besar. Logik jugak sebab sekolah penuh manusia.

Bila fikir balik, dengan lesson plan yang sempurna, InsyaAllah anak-anak ni boleh belajar sendiri, especially darjah 4 ke atas. Cumanya, parents kena masih work from home jugaklah. Kalau parents takde, siapa pulak nak monitornya? Nak prepare makanan semua.

Lagi satu isu, macamana nak disseminate learning contents and assessment? Parents yang mampu maybe boleh guna Whatsapp, at least. Untuk engage dengan student pun boleh if it is done properly. Yang tak mampu, maybe sekolah boleh photostatkan benda semua. Kementerian pun kena sediakan platform untuk download standardized bahan pembelajarannya.

Learning outcomes dia perlu simple lah. Kalau nak kena tau bahagi, kena tahu bahagi je, tak perlu nak KBAT sangat macam kena tahu bahagi dan boleh cipta vaksin at the same time apa bagai so that bila keadaan dah kembali normal budak-budak masih boleh catch up sebab basic dah mahir.

Masa macam ni lah boleh simplify learning dengan bagi content dalam bentuk infographics ke, 1 minute video ke.

Complicatednyalah keadaan sekarang. Semoga semuanya dipermudahkan.

Teknologi Dan Kesediaan Manusia

Blog Harian

Aku pernah berada dalam situasi yang orang nak buat something yang advance tapi teknologi takde. So project fail.

Sekarang teknologi macam ada, tapi tak semua boleh afford or bila dah ada, orang yang mampu tadi taknak beli, taknak invest. Or bila benda dah invest, dah beli, tapi taknak guna pulak.

And that is how the disruption happens!

Aku nampak orang terkial-kial bila COVID-19 ni mengganggu kehidupan kerja masing-masing. Nak buat kelas online for example, tak reti padahal teknologi dah lama ada. Kelam kabut semuanya. Benda jadi tense dengan keadaan persekitaran kerja di rumah yang langsung tidak ideal. Banyak lagi lah kes yang aku nampak jadi huru hara. Work from home tak ideal, tapi untuk keselamatan dan menjimatkan duit aku akan pilih work from home jugak. Tapi apa pun teknologi banyak membantu, untuk aku at least. Alhamdulillah, aku ada laptop, software dan internet (aku invest) so aku boleh buat kerja. Dan aku sangat happy untuk membantu orang dalam keadaan crisis macam sekarang ni, sebab nak membantu duit memang tak boleh so aku rasa happy lah bila boleh bantu orang, especially bila involve technology and software. Feeling dia best. Oh, internet adalah benda yang paling penting pada aku sekarang. Aku kesian pada yang takde internet, takde laptop dan aku akan masukkan cerita itu ke dalam next paragraph.

Ini related kepada pelajar sekolah yang diberikan bahan pembelajaran dan homework dengan menggunakan teknologi. Tak semua mampu. Kesian sebab tertinggal dan tak boleh enjoy learning macam orang yang mampu. So kenalah belajar sendiri dengan apa yang ada dan bila masuk sekolah nanti tak tau apa cerita. Or ada kes macam anak-anak takde equipment nak guna sebab mak bapak kena betul-betul bekerja dan bukan work from home tapi sempat prepare 3 course meal untuk lunch. So diaorang kena belajar waktu malam bila mak bapak habis kerja dan dah tak guna komputer ke apa, baru anak boleh start. So waktu siang membazir. Dan mak bapak kena tolong waktu malam tu dan akhirnya penat setiap hari.

Oklah, nasihat aku, kalau mampu invest lah. Sebab kita tak tau apa benda akan jadi dan bila benda jadi macam sekarang ni, kita dah ready.

Pasal membantu orang tadi, ada yang nak belanja aku makanlah, mintak address nak orderkan Food Pandalah, aku cakap sekali lagi lah, Kalau Abang Piz tak ikhlas, Abang Piz tak tolong langsung. So, ucapan terima kasih is enough ye. 🙂

Membantu Pelbagai Cara

Blog Harian

Dah masuk 2 minggu MCO dan kes orang tak makan, takde income semakin bertambah. Hari ni dah ada orang kena buang kerja dah dan akan mula takde income dan takde makanan. Sebelum tu, sebenarnyakan walaupun kau konon-kononnya T20 dan perlukan bantuan, kau boleh je mintak bantuan as long as tak downgradekan orang lain, macam kes artis yang kecoh sekarang. Ok dah.

Kadang-kadang kita nak membantu tapi kita sendiri pun setakat cukup-cukup so hari ni aku nak sembang cara-cara membantu dan lain.

  1. Kalau memang MAMPU SEMAMPU-MAMPUNYA nak membantu boleh terus bagi pada yang memerlukan.
  2. Bagi sumbangan pada NGO yang uruskan benda-benda memberi bantuan ni. Ada banyak, boleh cari dekat internet, salah satunya boleh sumbang dekat – Account Name: Pertubuhan Kebajikan KASEH4U Malaysia Account Number: 562263521562 Bank: Maybank.
  3. Kau promotekan NGO tu macam aku dengan anak aku buat video atas tu untuk KASEH4U.
  4. Suruh yang perlukan bantuan reach out pada NGO tu semua or kalau dia malu kau tolong bagitau.
  5. Beli makanan dari kedai dekat-dekat rumah atau kawan-kawan yang berniaga dan pedulikanlah orang nak cakap kau malas masak ke apa. Aku tak sanggup kalau Wong Solo dekat rumah aku ni bungkus. Aku rasa gerai makan, Akak jual nasi lemak dan kita sendiri dah take all the necessary precautions, kalau kita kena jugak COVID-19 tu memang dah nasib kita lah. Ini untuk kelangsungan ekonomi setempat lah.
  6. Order through delivery app. Kita bantu orang untuk masih ada kerja. Effort dia nak hantar dengan minyak motor dia berbaloi je dengan apa kau bayar, win win situation dan kedai makan pun boleh terus berniaga.
  7. Tip rider sikit so that dia boleh membeli dekat kedai lain pulak, again, kelangsungan perniagaan setempat.
  8. Promotekan business orang yang jual popia ke, kuih talam ke sebab macam aku cakap awal tadi, kita pun kadang-kadang cukup-cukup makan je, nak membeli pun tak boleh selalu.

Aku harap one day aku dapat jadi golongan nombor satu dekat list atas tu. Orang dalam circle aku ni aku rasa semua ok, gaji jalan, cukup makan, InsyaAllah, cuma aku takut nanti orang out of touch tak tau apa jadi dekat tempat lain.

Yang paling aku takut dekat akhirat nanti Allah cakap pada kita, “Korang semua ni failed as a society!”

Rule Whatsapp Group Yang Kena Diestablished

Blog Harian

Hari-hari banyak berita dekat Whatsapp Group. Macam aku cakap dulu time panic ni memang orang akan share. Atas niat baik pun. Tapi dia jadi tak seronok bila 95% berita palsu dan diulang-ulang dalam semua group yang ada.

Aku rasa kena establish satu rule supaya benda berita palsu ni boleh terus stop. Cadangan aku:

Kalau benda tu ada dekat internet, tak payah forward. Penggunaan WhatsApp menunjukkan kita ada internet so semua orang ada akses ke berita tu, sahih atau palsu. Kalau orang lain forward pada kau, kau tak payah forward, stop the cycle.

Kalau benda tu takde dekat internet, macam kau terjumpa orang bagi free ayam kampung belah 16 dekat tepi jalan, baru kau cerita dekat group. Sebab confirm sahih.

Yang lain kita baca dekat official sumber berita je lah.

Grocery Shopping Masa MCO di AEON Mall Nilai

Blog Harian

Membeli groceries masa Movement Control Order ni agak mencabar tapi something yang menarik untuk dishare. Aku pergi ke supermarket kesayangan, AEON. Sebab apa sayang? Sebab diaorang jual ayam potong-potong dalam satu pek yang cukup untuk aku anak-beranak sekali masak. Dan banyak lagi reasonnyalah. Maybe sebab supermarket yang aku selalu pergi masa berhijrah ke KL belasan tahun dulu adalah Jusco, nama lama AEON. Sentimental.

Masa MCO ni supermarket bukak pukul 8 pagi. So lepas Subuh aku dah bersiap sedia dan sampai sana lagi 10 minit nak bukak, tapi masa tu dah ramai beratur dan menjaga social distance masing-masing macam dalam video tu. Staff AEON akan bagi nombor sebab aku tak sure exactly berapa ramai tapi rasanya 50 orang je boleh masuk at one time. So bila kau keluar, kau pass balik nombor dan orang lain akan masuk. Maksudnya orang lain kena tunggu sampai kau settle. Masa kau beratur nak masuk dia akan check temperature, bagi kau hand sanitizer dan pass troli yang dah sanitized. Process dia proper dan maybe sebab orang-orang yang datang tu pun civilized jugaklah. Nasihat aku di sini jangan take your own sweet time ya, sebelum datang sila buat list, lepas tu laju-laju cari barang macam kau tengah Amazing Race.

Yang bagusnya AEON ni, diaorang sediakan helper untuk speed up the process sebab orang yang tak kenal jenis ikan semua tu memang wujud dan aku nampak depan mata aku sendiri. Kelakar pun ada. Aku bab kenal ikan sayur tu takde masalah, masalah aku cuma macam bila wife aku pesan nak brown sugar peket kecil banyak-banyak macam tu jadi masalah sikitlah nak mencari. Macam pad semua tu pun tak jadi masalah jugak as long as ada gambar. Aku dengar orang siang ikan tu cakap dia tak boleh siangkan, again sebab nak bagi orang cepat beli dan keluar. Pada aku logik jugaklah sebab time macam ni memang semua kena considerate dan tak selfish.

Oh, sayur dah banyak takde sebab MCO ni. Roti diaorang bagi seorang beli satu je yang pada aku satu benda yang bagus. Ada a few barang jugak dah kurang, tak sure sebab takde stock or lambat nak letak sebab aku sampai awal. Or maybe ramai dah beli nak stock up sebab hari-hari satu family makan dekat rumah dan kena masak selalu.

Ok itu je lah, AEON pada aku bagi service yang bagus dan jaga segala benda. Semoga business diaorang maju selama-lamanya di Malaysia ni. Stay safe.

Bila Ada Insentif or Whatever They Call It

Blog Harian

Hari ni PM bagi insentif Pakej Rangsangan Ekonomi. Sebelum semua orang happy, aku nak nasihatkan yang COVID-19 masih banyak kes dan kita yang dah bersungguh hanya keluar rumah beli barang cepat-cepat dan terperuk dekat rumah masih ada risiko. Jangan sampai lupa dan sibuk fikir nak dapat bantuan, or dapat 6 bulan tak payah bayar loan. Itu semua benda paling last yang patut kau fikir especially bila gaji bulan kau masih berjalan. Area aku ni takde delivery groceries. Payah tau. Risk, risk, risk. Mesti kena keluar beli.

Ok, bila bab insentif ni akan ada perkataan B40, M40 dan T20 yang mana selalunya M40 dan T20 ni tak dapat apa apa pun, selalunyalah. Untuk Pakej Rangsangan Ekonomi M40 ada. Masalahnya ramai T20 cakap tak adil sebab diaorang tak rasa diaorang kaya pun dah masih cukup-cukup makan, lagi-lagi bila T20 yang dalam the same bracket dengan diaorang adalah orang yang gaji 20 ribu ke atas dan millionaire pun ada. Ada yang cakap, apahal pulak gaji aku laki bini 10K gross dan nett dah tinggal berapa tapi aku same group dengan jiran aku yang jutawan tu? Soalan tu valid dan aku rasa maybe at least 50% dari group T20 akan tanya soalan yang sama. Bila dalam keadaan macam ni option yang tinggal hanyalah bersyukur sebab kau bukan dekat group yang lagi bawah dari kau tu.

Dan trust me, ramai B40, Mak aku B40, sepupu aku B40 dan ramai lagi yang aku kenal B40 dan imagine berapa je yang tinggal dekat diaorang or in mak aku punya case takde income pun buah sawit tak boleh jual.

Aku pasti by 10hb setiap bulan tak kira B40, M40 and maybe 70% of T20 duit dalam bank dengan dalam wallet amountnya sama je semua orang satu Malaysia. Yang beza hanyalah jenis rumah, jenis kenderaan, jenis hobi, jenis kasut, jenis handbag dan jenis kopi yang diminum. At least kau sesak tapi kau duduk Semi-D walaupun pada asalnya kau boleh tak sesak kalau kau duduk apartment 4 tingkat yang takde lif tu. Kau yang pilih hidup yang macam tu. Kau yang pilih nak bawak Honda Civic Type-R. Bab ini aku pun guilty sama.

Oklah, aku pun tak tau nak fikir apa sekarang, tak tau nak buat apa pun sekarang dengan macam-macam option yang diberi. Aku doa kita survive the crisis dan kita bangkit bersama dan semua orang jadi baik dengan each other. Dan aku akan berjuang dapat jadi T20 of T20. Amin.