Internet Satu Keperluan, Macam Air, Macam Elektrik

Blog Harian

Bila aku cakap internet satu keperluan, ianya bukan bermaksud mobile data dekat phone tapi aku imagine dalam rumah yang ada satu family subscribe ke Internet Plan. Tapi satu benda yang mesti dibuat sekarang adalah internet service tu sendiri mesti ada di seluruh Malaysia dan pada harga yang mampu. Kalau susah sangat, charge based on usage je lah so that orang boleh budget. Setan betul bila nak cakap pasal internet availability dengan harga ni. Memang tak adil untuk semua.

Anyway, harga internet maybe mahal for some people tapi ianya satu keperluan untuk satu isi rumah. Zaman dulu maybe orang akan tengok internet sebagai satu benda untuk entertainment sahaja tapi pada masa sekarang internet dah lebih daripada itu. Banyak benda boleh dapat, boleh belajar, boleh shopping, boleh mengaji, boleh baca berita dan segala-galanya. So, access ke internet perlu untuk satu isi rumah tu dan bukan limited ke Ayah atau Ibu dekat telefon.

Dan bila jadi macam keadaan sekarang ni, terbukti internet memang perlu 24/7. Itu pasal facility internet ni perlu ada pada semua. Aku imagine aku dapat offer kerja yang memang work from home dan sebab internet connection sangat bagus, home aku 1 minggu di kampung dan 3 minggu di bandar. Masa dekat kampung tu aku boleh buat segala aktiviti macam memancing ke menjala ke tapi buat kerja office. Imagine nikmat dia.

Ye, korang boleh gunakan untuk hiburan dan untuk merepek buat lawak bodoh di Facebook tapi trust me ada macam-macam benda lagi benda yang berfaedah kau boleh buat in between.

Tips Makan Semasa PKP and Yes, Abang Piz Can Cook

Blog Harian, Makan

Masa MCO/PKP ni kita kena berjimat dan nak cukup makan at the same time. What if aku cakap kita boleh dapat semua tu dan tambah lagi satu iaitu kita enjoy masa makan tu. Bab berjimat tadi termasuk groceries, beras, gas, elektrik semua ye, termasuk jimat masa sekali. 

First of all, sekali lagi aku bersyukur company aku menjaga kakitangan dengan baik dan masih membayar gaji penuh dalam keadaan sekarang. Alhamdulillah, tapi cost di rumah akan meningkat ye sebab semua orang ada di rumah dan elektrik, air semua banyak digunakan. So kena lah berjimat cermat.

Tips aku, untuk breakfast kau makan light, roti dua keping dan kopi bancuh sendiri, bukan beli Farm Fresh or kopi 3-in-1. Anak biar bangun lambat sikit, kira pejam mata je lah lepas Subuh tu diaorang tidur balik. Kita pun pernah muda kan? By the time diaorang bangun kau prepare brunch. Dekat sini kau masak macam mee goreng ke, roti canai ke, bihun ke. You get the point. Masak memasak sekejap dan bahan tak banyak. Dalam pukul 4 kau keluarkan lauk dari peti ais dan habis kerja pukul 5.30 kau start masak nasi dan lauk pauk secara bersungguh. Nak masak rendang ayam kampung ke sukahati sebab please keep in mind kau makan nasi berlauk ni sekali je dan by the time semua orang dah lapar. Sebab lapar, makanan tu akan jadi nikmat ya amat. Trust me! In between semua tu dan kalau lapar lagi waktu malam ke apa sediakan biskut dan roti. Itu sebab roti tu sangat penting ye.

In case tak suka cara ni kau buat selang sehari pun ok. Ini cadangan sahaja sebab kadang-kadang aku pun order FoodPanda sebab wife aku nak masak time lunch tu mana sempat, rehatnya sejam je.  Kalau macam mee goreng tu boleh lah lari sekejap-sekejap.

Aku tak boleh beli groceries masa weekdays sebab bekerja di rumah. Kalau nak pergi on weekends aku tak larat nak beratur. So aku order online, korang pun boleh cari personal shopper dekat area rumah tu. Ok je pada aku sebab kita save masa dan dia dapat income. Win win situation. Untuk website pulak, aku suggest boleh beli dekat https://pasar.direct/ atau https://www.ayamkitafresh.com/. Untuk biskut semua tu boleh lah order dari Lazada atau Shopee. Tips dia di sini beli awal dari tarikh yang kau jangka groceries dan segala benda tu dah nak habis. Sebab dia ambik masa nak deliver masa MCO ni. Pasar Direct dia boleh hantar the next day, so macam itu takpe. Lazada and Shopee maybe up to seminggu. Kalau masa mengizinkan, pergi je lah Kedai Acheh atau Speedmart 99 atau 7 Eleven.

Aku dah quite free sekarang sebab semester dah habis, so aku ada masa nak join aktiviti memasak. Untuk membantu hal di rumah ni, sidai kain, basuh pinggan dan memasak aku takde hal. Yang ada masalah bab nak lipat kain. Haha. Untuk recipe yang best-best nak memasak, selain kau boleh call mak kau atau tanya je wife kau kat tepi kau boleh pergi sini: https://www.aziekitchen.com/ sebab confirm jadi dan sedap.

Ok itu je lah, semoga semuanya baik-baik sahaja untuk semua. Ye, gambar atas tu semua aku buat dan aku sangat gembira hari ni dapat petai. Hehe. Kalau setakat Maggi tu resipi sendiri je lah. Tak perlu nak cari dekat website. 😁

Grocery Shopping Masa MCO di AEON Mall Nilai

Blog Harian

Membeli groceries masa Movement Control Order ni agak mencabar tapi something yang menarik untuk dishare. Aku pergi ke supermarket kesayangan, AEON. Sebab apa sayang? Sebab diaorang jual ayam potong-potong dalam satu pek yang cukup untuk aku anak-beranak sekali masak. Dan banyak lagi reasonnyalah. Maybe sebab supermarket yang aku selalu pergi masa berhijrah ke KL belasan tahun dulu adalah Jusco, nama lama AEON. Sentimental.

Masa MCO ni supermarket bukak pukul 8 pagi. So lepas Subuh aku dah bersiap sedia dan sampai sana lagi 10 minit nak bukak, tapi masa tu dah ramai beratur dan menjaga social distance masing-masing macam dalam video tu. Staff AEON akan bagi nombor sebab aku tak sure exactly berapa ramai tapi rasanya 50 orang je boleh masuk at one time. So bila kau keluar, kau pass balik nombor dan orang lain akan masuk. Maksudnya orang lain kena tunggu sampai kau settle. Masa kau beratur nak masuk dia akan check temperature, bagi kau hand sanitizer dan pass troli yang dah sanitized. Process dia proper dan maybe sebab orang-orang yang datang tu pun civilized jugaklah. Nasihat aku di sini jangan take your own sweet time ya, sebelum datang sila buat list, lepas tu laju-laju cari barang macam kau tengah Amazing Race.

Yang bagusnya AEON ni, diaorang sediakan helper untuk speed up the process sebab orang yang tak kenal jenis ikan semua tu memang wujud dan aku nampak depan mata aku sendiri. Kelakar pun ada. Aku bab kenal ikan sayur tu takde masalah, masalah aku cuma macam bila wife aku pesan nak brown sugar peket kecil banyak-banyak macam tu jadi masalah sikitlah nak mencari. Macam pad semua tu pun tak jadi masalah jugak as long as ada gambar. Aku dengar orang siang ikan tu cakap dia tak boleh siangkan, again sebab nak bagi orang cepat beli dan keluar. Pada aku logik jugaklah sebab time macam ni memang semua kena considerate dan tak selfish.

Oh, sayur dah banyak takde sebab MCO ni. Roti diaorang bagi seorang beli satu je yang pada aku satu benda yang bagus. Ada a few barang jugak dah kurang, tak sure sebab takde stock or lambat nak letak sebab aku sampai awal. Or maybe ramai dah beli nak stock up sebab hari-hari satu family makan dekat rumah dan kena masak selalu.

Ok itu je lah, AEON pada aku bagi service yang bagus dan jaga segala benda. Semoga business diaorang maju selama-lamanya di Malaysia ni. Stay safe.

Bila Ada Insentif or Whatever They Call It

Blog Harian

Hari ni PM bagi insentif Pakej Rangsangan Ekonomi. Sebelum semua orang happy, aku nak nasihatkan yang COVID-19 masih banyak kes dan kita yang dah bersungguh hanya keluar rumah beli barang cepat-cepat dan terperuk dekat rumah masih ada risiko. Jangan sampai lupa dan sibuk fikir nak dapat bantuan, or dapat 6 bulan tak payah bayar loan. Itu semua benda paling last yang patut kau fikir especially bila gaji bulan kau masih berjalan. Area aku ni takde delivery groceries. Payah tau. Risk, risk, risk. Mesti kena keluar beli.

Ok, bila bab insentif ni akan ada perkataan B40, M40 dan T20 yang mana selalunya M40 dan T20 ni tak dapat apa apa pun, selalunyalah. Untuk Pakej Rangsangan Ekonomi M40 ada. Masalahnya ramai T20 cakap tak adil sebab diaorang tak rasa diaorang kaya pun dah masih cukup-cukup makan, lagi-lagi bila T20 yang dalam the same bracket dengan diaorang adalah orang yang gaji 20 ribu ke atas dan millionaire pun ada. Ada yang cakap, apahal pulak gaji aku laki bini 10K gross dan nett dah tinggal berapa tapi aku same group dengan jiran aku yang jutawan tu? Soalan tu valid dan aku rasa maybe at least 50% dari group T20 akan tanya soalan yang sama. Bila dalam keadaan macam ni option yang tinggal hanyalah bersyukur sebab kau bukan dekat group yang lagi bawah dari kau tu.

Dan trust me, ramai B40, Mak aku B40, sepupu aku B40 dan ramai lagi yang aku kenal B40 dan imagine berapa je yang tinggal dekat diaorang or in mak aku punya case takde income pun buah sawit tak boleh jual.

Aku pasti by 10hb setiap bulan tak kira B40, M40 and maybe 70% of T20 duit dalam bank dengan dalam wallet amountnya sama je semua orang satu Malaysia. Yang beza hanyalah jenis rumah, jenis kenderaan, jenis hobi, jenis kasut, jenis handbag dan jenis kopi yang diminum. At least kau sesak tapi kau duduk Semi-D walaupun pada asalnya kau boleh tak sesak kalau kau duduk apartment 4 tingkat yang takde lif tu. Kau yang pilih hidup yang macam tu. Kau yang pilih nak bawak Honda Civic Type-R. Bab ini aku pun guilty sama.

Oklah, aku pun tak tau nak fikir apa sekarang, tak tau nak buat apa pun sekarang dengan macam-macam option yang diberi. Aku doa kita survive the crisis dan kita bangkit bersama dan semua orang jadi baik dengan each other. Dan aku akan berjuang dapat jadi T20 of T20. Amin.

Takut

Blog Harian

Aku dah hidup 39 tahun dan ini kali pertama aku takut sangat. Imagine kau dah take all the necessary precautions tetiba kau kena penyakit sebab ada orang lain buat tak kisah. Aku maafkan untuk golongan yang tak aware langsung sebab mesti ada yang macam tu. Yang aku marah gila pada orang dah tau tapi degil dan bagi macam-macam alasan.

Aku dah tulis pasal benda ni hari tu. Benda ni kalau sakit macam patah tangan tu takpe, kau tanggung sorang, ini masalahnya kau seorang boleh jangkitkan pada orang yang ramai, multiply banyak kali. Aku memang tak faham perangai degil ni. Orang cakap, dia bagi alasan-alasan.

Lagi satu bangang orang suka reka cerita out of nothing. Masa orang tengah panic ni, the tendency orang nak share memang tinggi lah. Kau dah gila ke apa boleh buat cerita panjang-panjang?

Yang cakap takdirlah, apalah, kalau kena virus tu, cuba aku suruh kau baring tengah highway PLUS belah kiri waktu malam. Lepas tu aku cakaplah, kalau belum ajal, InsyaAllah tak mati kena langgar lori. Sama je prinsip dia, kita nak elak, and in this case taknak sebarkan pada orang lain.

Alhamdulillah, wife aku work from home and aku pun dapat work from home next week. Benda yang jadi ni bukan selalu. Sekali seumur hidup je, hopefully, aku harap company-company simpatilah sikit pada staff. Cuma wife aku cakap dia lagi penat work from home sebab kena selalu communicate dengan orang office dan kena masak bersungguh sebab anak-anak lapar. 😁

Apa pun semoga virus ni cepat hilang dan keadaan kembali seperti biasa dan harapnya semua manusia dekat muka bumi ni belajar something. Termasuk aku sendiri.

Merdeka!

Uncategorized

31st August, tarikh Kemerdekaan Negara kita. Selain Negara yang Merdeka daripada penjajah, pada pendapat aku, sebagai manusia, kita sendiri patut merdeka dan…..

  • Bebas untuk memberi pendapat dan tidak dipandang serong kalau pendapat itu tak popular.
  • Bebas untuk berbeza pendapat dan tidak bermasam muka sesama sendiri atas perbezaan tersebut.
  • Bebas untuk melakukan sedikit kesilapan dalam proses nak belajar.
  • Bebas untuk menjadi sedikit lain daripada majority.
  • Bebas untuk mendapat hak dan layanan samarata dalam semua environment walaupun kita golongan picisan.
  • Bebas daripada being judged dalam apa yang kita buat.
  • Bebas untuk argue dengan pasangan atau ibu bapa sekiranya kita ada pendirian sendiri.
  • Bebas daripada opresi.
  • Bebas daripada menjadi hamba gadget.
  • Bebas daripada hutang.

Selamat Hari Kemerdekaan, semoga diri kita sendiri pun MERDEKA dan BEBAS.