So Much For Air Sirap Bandung Soda

Blog Harian

Masa start puasa hari tu aku nampak F&N Life buat advertisement dekat FB. Menariklah nampak diaorang jual pakej minuman lengkap untuk kita buat air soya cincau, sirap bandung soda dan siap ada teh tarik botol lagi tu. Air-air lain pun ada jugak.

Imagine kau ada set air sedap yang lengkap untuk berbuka puasa. Dan sebab masa tu MCO, memang rasa safe lah beli online. Aku beli in bulk sebab package dia macam tu dan memang nak minum sepanjang bulan puasa lah angan-angannya.

Dan siapa sangka benda ni menjadi pengalaman terburuk aku dalam online shopping. Aku order on 26 April dan sampai 14 May takde news apa benda pun. Bila aku bukak FB diaorang, rupanya banyak kes macam aku dan since aku pun dah tak boleh sabar aku pun join sekali lah siap email, hantar FB message tanya diaorang and finally semalam 15 May diaorang bagi tracking number, tapi takde function pun sebab last updated order dipicked up, adalah pada 9 May. Shipment created on 3 May. Tengok ye, order 26 April, shipment created 3 May, business apa korang buat ni? Promotion gila-gila tapi tak reti manage.

β€ŒTapi hari ni 16 May (dah masuk 23 Ramadhan dah pun), aku dapat satu call dari seorang mamat cakap dia nak hantar barang dari F&N. Aku assumed experienced runner lah kan sebab mesti F&N nak betulkan kesilapan diaorang selama ni kan? Tak! Aku silap, runner tu call aku macam orang tengah mabuk tanya rumah aku area mana. “Halo Boss, rumah you dekat mana ya? Oo itu ikut PLUS Highway exit Bukit Mahkota ya? Saya mau tanya lagi satu la, you tau ka ini alamat dekat mana? Ini Lorong Baiduri 16, Cheras? Saya ada satu lagi pakej mau hantarlah.”

Kau nak mampos ke apa? Tak tau area semua tapi nak jadi runner. Last sekali aku suruh dia guna Waze. Tapi dia pun macam tak sure Waze and GPS tu apa.

Begitulah kisah aku dalam nak membuat sirap bandung soda untuk berbuka puasa macam orang dalam TV. Elok lah korang beli je dekat 7 Eleven sebab aku rasa macam kena scam dan macam tak sangka organisation sebesar diaorang ni tak professional langsung rupanya. Oh as at 3.45PM masa aku tulis ni, barang aku tak sampai lagi.

Update: Semalam diaorang tak hantar. Tapi hari ni sampai juga set air aku setelah 22 hari. Tapi ada satu set tak dapat. Dengan ini aku berharap supaya F&N Life bolehlah stop jual online. Fail! Lupa nak cerita, yang hantar tu bukan delivery boy ke apa. Diaorang hire mover, Boss mover tu sendiri hantar naik Camry hahaha. Staff dia semalam sesat kut. πŸ˜‚πŸ˜‚