Kenapa Korean Drama Series Seronok Ditonton?

Blog Harian, Movie, Review

Sudah bertahun-tahun sebenarnya manusia yang aku kenal disekeliling aku menonton drama Korea ni dan mostly perempuanlah. Lelaki ada, tapi diaorang takkan admit in the open macam aku, so kau hanya akan tahu mamat tu tengok cerita Korea bila kau bersembang dengan dia dan bila dah bersembang baru realise yang dia sebenarnya lagi over dari kau. Anyway, persepsi awal aku pada drama Korea ni lebih kepada drama cintan-cintun dan dibarisi pelakon yang over handsome dan cantik semata-mata. Persepsi itu salah dan itu aku tak kisah nak admit aku memang menonton drama Korea tanpa segan silu. Antara sebabnya ialah:

  • Oklah, seperti movie atau drama lain, kau tak boleh lari dengan topik percintaan, dan benda ini memang ada dan most of the time akan jadi main plot dalam sesebuah Korean drama. Sebagai manusia yang mungkin hopelessly romantic macam aku atau mungkin sebagai perempuan yang berangan nak dapat lelaki yang perfect, Korean drama ni boleh buat kau rasa sweet-sweet dan tersengih-sengih macam itu lah.
  • Bab percintaan ni diaorang buat dengan sangat perfect dalam situasi movie itu, diaorang pandai olah dan synckan dengan katakan dengan cerita pasal kedai kopi, dekat medan perang dan macam-macam lagi lah sampai kau akan rasa kagum dengan perfectionnya.
  • Bab yang paling kenapa kau kena tengok adalah dia banyak subplot. Dah lah banyak, menarik pulak tu. So dalam 16 episode tu akan ada banyak subplot yang hebat sangat sampai kadang-kadang kau akan lebih suka subplot dari main plot drama tu. Subplot yang banyak ni dah tak bertumpu pada percintaan lah, so dia ada macam-macam isu dan cerita dan inilah sebab kenapa manusia tak kira jantina akan enjoy drama Korea ni. Ini pun lah main point aku sebenarnya pun kenapa drama Korea ni best.
  • Emosi drama ni pun bercampur aduk yang cukup, so kalau kau tengok emotion kau pun ada ups and downs dia lah. Ada gembira, ada kelakar, ada sedih, ada marah semua macam tu. You get the pointlah. Yang setannya orang Korea ni pandai buat semua ni at the right time. Macam dah lama sikit, dia ubah-ubah supaya kau tak bosan dan jadi lebih curious.
  • Cakap pasal curiosity, memang semua series tak kira bahasa apa akan buat kau looking forward nak tengok the next episodes dan Korean Drama Series takkan fail bab ni, itu yang akan buat kau tidur pukul 3 pagi sebab nak habiskan tengok dan look forward nak tengok the next episode.
  • Drama Korea juga sesuai dengan norma kehidupan orang Asia, dia takde sex scene macam movie barat sampai awkward nak tengok dalam rumah yang ada budak-budak kecik. Kalau ada kissing scene pun dia tak over, dia macam a peck on the lips macam tu je. Kira kehidupan dia kau boleh relatekan dengan kehidupan macam di FELDA Gunung Besout without kissinglah tapi.
  • Lagu-lagu dia best dan sangat sesuai dengan keadaan, ini normal untuk semua cerita pun tapi aku masukkan jugak point ini sebab aku tak faham bahasa Korea ni pun tapi rasa sedap je dengar.
  • Last sekali adalah bahasa Korea itu sendirilah, bahasa Korea ni sedap didengar dan tak irritating. For aku personally, ada tiga bahasa yang aku suka, English (British accent specifically), Korean dan Indonesian macam Bunga Cinta Lestari punya accent tu. Dan kalau aku tetiba ada affair dengan any perempuan yang bercakap dalam bahasa-bahasa tu aku rasa wife aku boleh faham dan bagi aku teruskan. Hahaha, ok dah lari topik. Bahasa Korea best! Bye.

Ok cukuplah kut for now. Aku rasa ramai akan setuju. Last sekali pasal Korean Drama Series ni adalah aku dah buat conclusion, cerita Korea ni sebenarnya macam dadah. Dia akan buat kau high and lari dari realiti. Lepas tu ajak orang lain join.

mmCINEPLEXES Nilai dan Wira Short Review

Blog Harian, Movie

Nilai dan daerah sekitar sudah lama mendambakan sebuah cinema. Dan mmCINEPLEXES menyahut cabaran dengan membuka cinema diaorang di Mesamall Nilai. Aku booked tiket secara online dan bila sampai aku kena pergi dekat machine untuk print, dan rupa-rupanya nak beli tiket on the spot pun kena beli dekat machine tu dan dekat situ jugak boleh beli makanan. Fully automated. Makanan boleh order dan bayar jugak dekat kaunter sebenarnya tapi pada aku new experiencelah.

Nampaknya semua nak guna machine dan dah taknak guna manusia. Aku ok je. Tapi entahlah, nanti kurang peluang pekerjaan. Kesian pulak budak-budak nak buat part-time nanti. Pada aku ok je lah cinema ni. Mungkin tak sebagus cinema yang dah lama establised tapi dia good enough untuk kau tengok movie, kalau korang tak banyak songeh macam aku lah. Untuk orang sekitar dan tak banyak masa macam aku, memang pergi sini je lah senang tak payah pening-pening nak pergi tempat jauh.

Ok, filem Wira, aku tengok sorang je. Aku suka action movie so itu sebab aku tengok. Action dia ok jugaklah pada aku, well rehearsed lah. Lakonan pun ok, Dain Said paling power. Hairul Azreen memang boleh berlawan. Fify Azmi pun berlakon bagus, berlawan pun bagus. Semua boleh diterima. Dan drama dan jalan cerita pun best, maksudnya takdelah berlawan tanpa hala tuju. Tapi nak cakap perfect tu takdelah, ada macam something kurang jugaklah yang aku tak boleh nak explain, tapi kena tengok sebab banyak effort nak buat movie macam ni. Message yang dia nak sampaikan pun best jugaklah.

Sebagai conclusion, mmCINEPLEXES ok, Wira pun ok, patut dicuba dan ditonton.