Smartphone Addiction Is Real and It’s a Major Distraction

Blog Harian

Dalam dua tiga tahun ni aku ada beli buku nak dibaca tapi most of the time bila sampai page ke 10 aku akan distracted dengan telefon menengok social media yang kadang-kadang aku pun tak tau apa yang aku nak tengok sebenarnya. Lepas tu terus terbengkalai. Samalah jugak dengan movies yang aku plan nak tengok tapi akhirnya tak focus and kena ulang banyak kali sebab sambil tengok aku main phone. Dan aku sedar sebenarnya aku dah ketagih menengok skrin kecik di tapak tangan dan terlepas aktiviti-aktiviti lain.

Minggu ni aku sambung cuti raya bagi cukup seminggu tapi bukan boleh raya pun kan? So aku cuba tengok movie yang best-best dan campak telefon ke tepi. WhatsApp group pun somehow lately ni jadi eerily quite. Maybe semua orang pun dah rasa ada banyak benda lagi best nak buat compare to bersembang di telefon non-stop.

Hasil daripada mencampak telefon aku dapat enjoy movie semua tu dengan penuh nikmat, buku tak boleh start lagi sebab wife aku tengah baca the first buku out of 8. Once dia habis aku akan start. Aku harap dengan mencampak telefon ke tepi ni ada banyak lagi benda yang aku boleh enjoy lagi.

Ada dua hari lagi nak practice sebab next week dah start kerja. Kerja memang biasa communicate dekat phone, so itu tak consider ketagihlah. Tapi nanti habis office hour je aku nak start campak phone dan buat aktiviti-aktiviti lain bagi menghilangkan ketagihan.

Kalau rokok pun aku boleh quit apalah sangat smartphone ni ye dak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s