Kenapa TikTok Is Not Bad As You Think It Is

Blog Harian

Few months dulu aku banyak nampak orang condemn TikTok macam satu applikasi yang tak bermoral macam tu. Sebagai manusia yang tak suka nak judge sebelum experience benda tu sendiri aku pun downloadlah TikTok di telefon nak tengok apa ke bendanya.

Benda pertama yang aku jumpa adalah video-video yang mana orang having fun, and by having fun adalah benda-benda yang sedikit negatif especially pada anak muda or in aku punya case untuk anak-anak muda Muslim yang ada banyak batas yang nak dijaga. Tapi it depends on pandangan kau lah. Yang aku nampak mula-mula video budak-budak menari, melawak dan dalam menari dan melawak tu adalah yang pakai sexy, ada yang tak jaga batas-batas sebagai orang Muslim yang perlu follow guidelines dan restrictionnya.

Tapi lama-lama lepas tu aku nampak orang share educational video macam video nak dance shuffle, nak belajar English, nak belajar Maths, nak belajar masak, tips and tricks nak ambik dan edit photo, video nak bersenam, video motivasi dan macam-macam lagilah yang kau boleh belajar untuk improvekan diri kau dalam sesuatu benda yang kau minat. And dengan itu aku tak halang anak aku tengok TikTok as long as tak tengok video yang bukan-bukan, tak menari pakai sexy-sexy dan last sekali tak mengabaikan pelajaran.

Yang best partnya ialah kau boleh belajar something daripada video tu yang durationnya dalam 15-30 saat. Imagine lepas kau tengok video yang less than a minute kau boleh gain knowledge. Tak ke best tu?

Anak aku Nawal, umur 10 tahun ni ada berjiwa seni sikit so aku encourage je lah dia nak belajar ambik gambar dan cara nak pose. Sekali not bad lah teknik dia and aku rasa dia ada bakat dalam photography. So aku rasa aku support je lah. And imagine dia belajar dari TikTok je tak perlu pergi kelas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s