Internet Satu Keperluan, Macam Air, Macam Elektrik

Blog Harian

Bila aku cakap internet satu keperluan, ianya bukan bermaksud mobile data dekat phone tapi aku imagine dalam rumah yang ada satu family subscribe ke Internet Plan. Tapi satu benda yang mesti dibuat sekarang adalah internet service tu sendiri mesti ada di seluruh Malaysia dan pada harga yang mampu. Kalau susah sangat, charge based on usage je lah so that orang boleh budget. Setan betul bila nak cakap pasal internet availability dengan harga ni. Memang tak adil untuk semua.

Anyway, harga internet maybe mahal for some people tapi ianya satu keperluan untuk satu isi rumah. Zaman dulu maybe orang akan tengok internet sebagai satu benda untuk entertainment sahaja tapi pada masa sekarang internet dah lebih daripada itu. Banyak benda boleh dapat, boleh belajar, boleh shopping, boleh mengaji, boleh baca berita dan segala-galanya. So, access ke internet perlu untuk satu isi rumah tu dan bukan limited ke Ayah atau Ibu dekat telefon.

Dan bila jadi macam keadaan sekarang ni, terbukti internet memang perlu 24/7. Itu pasal facility internet ni perlu ada pada semua. Aku imagine aku dapat offer kerja yang memang work from home dan sebab internet connection sangat bagus, home aku 1 minggu di kampung dan 3 minggu di bandar. Masa dekat kampung tu aku boleh buat segala aktiviti macam memancing ke menjala ke tapi buat kerja office. Imagine nikmat dia.

Ye, korang boleh gunakan untuk hiburan dan untuk merepek buat lawak bodoh di Facebook tapi trust me ada macam-macam benda lagi benda yang berfaedah kau boleh buat in between.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s