Ramadhan Yang Cool

Blog Harian

Walaupun dalam bala bencana yang berlaku sekarang ni Allah bagi bulan Ramadhan yang paling cool pada aku. Pada orang lain maybe tak lah kut sebab benda ni sangat personal. Ikut preference orang lah.

Antara sebab Ramadhan ni jadi cool pada aku adalah:

  • Berpuasa most of the time di rumah dan tak perlu memandu pergi dan balik di office. Kau boleh jaga masa. Termasuklah waktu bila nak keluar lauk dari fridge, waktu bila nak start memasak semua tu lah.
  • Anak-anak ada depan mata, takdelah risau diaorang berpanas penat di sekolah.
  • Boleh test recipe dan order bila perlu. Dah nak beratus dah Whatsapp message aku berkenaan orang jual juadah berbuka, free delivery pun ada. Tak payah pergi pasar semata nak beli satu kuih.
  • Sebelum ni nak solat terawih agak tergesa-gesa sebab nak kejar pergi surau. And jadi lebih cool sebab kali ni Allah bagi kau untuk berjemaah seronok-seronok satu family, dan ikut masa sendiri. Maybe sebab anak-anak aku dah besarlah kut. Kalau ada baby, challenge jugak. Sebenarnya tahun ni cadangnya nak ke surau semua sekali sebab anak bongsu dah besar tapi macam sekarang ni not bad jugaklah.
  • Tadarus dengan relax, anak-anak aku dah habis dua juzuk dah kut. Relax maksud aku fokus dan tak susah nak cari masa.
  • Waktu rehat boleh tidur atas sofa atau katil compare macam sebelum ni tidur atas kerusi office. Haha.

Last sekali, sekarang Allah bagi musim hujan. Alhamdulillah. Sejuk dia sampai ke tulang. Nasib sahur tak miss. Dan aku harap cuaca macam ni kekal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s