Online, Semuanya Online

Blog Harian

Aku memang dah biasa buat aktiviti online. Belajar online, shopping online, sembang online dan semuanya onlinelah. Kerja pun pasal nak suruh orang attend training online. Masa aku buat semua tu dari tahun 2012 dulu, masa first time aku beli handphone online dulu, benda ni semua belum lagi jadi benda yang normal.

Tapi sebab PKP dan COVID19 aku tengok perihal online ni dah jadi satu benda yang normal. Shopping dah jadi biasa. Groceries pun secara tiba-tiba banyak kedai yang dah start jual online. Buah, sayur, lauk semua sekali. Dan orang beli bukan atas dasar senang, selesa terbaik semua tu sahaja tapi dah atas dasar harga dia pun affordable dan lebih murah dari beli dekat kedai. Campur tolak duit tol dan petrol memang untung pun.

Sebagai consumer benda ni memang terbaiklah, tapi sebagai peniaga aku risau jugak sebab takut orang dah tak pergi beli dekat diaorang. Essential items macam katakan beras, ubat gigi, detergent semua tu dah ada online dan KILANG jual direct in bulk dan harga dia lebih murah. Mula-mula memang orang akan questions siapalah yang nak beli sampai 3 kotak ubat gigi sekaligus dan 2 kampit beras sekali tapi lama-lama bila orang dah pandai nak manage dan nampak jimat aku rasa semua orang akan berbelanja cara tu.

Belajar pun satu hal, University dah start gila-gila pergi cara online. Macam aku sambung belajar fully online sekarang bukan benda normal tapi hari ni je ada dua orang kawan aku tanya macamana nak manage and nak buat live class, live seminar. Training provider pun dah start promote online training (with instructor tau) dan dah bukan macam yang aku buat, prepare learning contents untuk orang self study. Bila orang dah accept semua ni aku takut learning center dan University kosong je nanti.

Bukan apalah, for some people benda ni memang bagus tapi ada ramai yang akan affected dan benda tu sangatlah menakutkan. Aku harap pengantara untuk jadikan benda ni berjalan dengan lancar akan dibayar dengan baiklah. Kalau orang takde kerja dan takde business rosak dunia ni nanti. Takut betul aku kalau AEON Nilai tutup sebab orang semua dah beli direct dari kilang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s