The Rushed Initiatives – Pembelajaran Atas Talian

Uncategorized

The most common mistake yang aku nampak pasal pembelajaran atas talian yang sekolah bagi ni ialah banyak sangat latihan dan tiada pembelajaran. Buku teks tak cukup nak refer.

Kena cari cara lah kut untuk mengajar dan bukan bagi latihan semata-mata lepas tu expect budak-budak belajar sendiri. Especially yang sekolah rendah. Sekolah menengah boleh bagi pengecualian sedikit. Latihan patut datang bersama dengan bahan pembelajaran yang mencukupi. Macam aku pernah tulis sebelum ni, maybe kena ada platform untuk orang download standardized learning contents. Untuk darjah satu sampai tingkatan lima. Bukan harapkan cikgu prepare sendiri. Cikgu boleh guide based on the bahan pembelajaran yang disediakan.

Aku bukan complaint, cuma ada benda nak kena tweak sikit lah. Lagi-lagi time desperate macam ni. Tapi nak guna teknologi banyak sangat pun bukan semuanya ada, laptop dekat rumah aku sendiri pun tak cukup. Yang dekat pendalaman internet pun takde. Gap dari segi teknologi masih jauh, belum cakap pasal gap yang lain-lain.

Terima Kasih Cikgu-Cikgu semua. Semoga semuanya dipermudahkan dan hidup kita kembali normal dengan secepat mungkin. Amin.

Habis tu mak bapak kat rumah tu tak boleh nak ajar anak-anak sendiri ke? Well, mak bapak kerja 9 to 5 dan kadang-kadang update FB status in between.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s