Kau Tak Boleh Buat Semua

Blog Harian

Aku suka kerja dekat tempat kerja aku sekarang sebab masing-masing ada strength sendiri dan bila diperlukan, masing-masing akan salurkan dengan penuh. Sebenarnya the idea is nak semua orang ada pengetahuan yang banyak dan itu memang berlaku tapi kadang-kadang bila nak cepat dan dalam keadaan terdesak kau perlukan the “strongest” person dalam sesuatu subject. Katakan nak bantuan pasal tulis paper, ada A dan L nak ditanya. Nak tolong check benda secara teliti ada S dan J. Nak tau pasal procurement boleh tanya H. Nak tanya pasal training boleh tanya J yang lagi satu. Nak coordinate benda tanya T dan F. Nak tanya pasal bahasa boleh tanya A. Dan last sekali bila nak tau pasal teknologi tanya aku. Dan aku akan bagi segala benda yang aku tau untuk assist bila diperlukan, semua orang lain pun macam tu. Cuma dalam keadaan sekarang expertise aku ni diperlukan sedikitlah. Dan sebab keadaan, orang lain tak boleh bagi expertise diaorang, walaupun aku pasti kalau diperlukan diaorang akan bagi.

Ok sudah mukadimah.

Dalam hidup ni kita perlukan kerjasama dari semua orang sebab kau takkan boleh buat sorang. Aku ada satu masalah yang aku perlukan kerjasama, tapi orang tak layan dan buat aku terbiar. Luckily benda tu tak terjadi dekat division yang aku bekerjalah. Aku cerita pasal di environment yang lain. Benda yang aku terbiar tu kalau aku reti buat, aku akan buat sendiri. Masalahnya benda tu bukan bidang dan kepakaran aku.

Dan sekarang aku selalu cakap kenapalah orang yang pakar tu tak macam manusia-manusia yang ada dekat office aku. Kenapalah aku diuji sebegini? Kenapalah semua benda aku buat fail? Kenapalah aku sentiasa miserable? Kenapalah saat yang aku jadi paling hebat di dunia dan berjaya semua benda terhenti setakat darjah 6? Kenapa????????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s