Tips Makan Semasa PKP and Yes, Abang Piz Can Cook

Blog Harian, Makan

Masa MCO/PKP ni kita kena berjimat dan nak cukup makan at the same time. What if aku cakap kita boleh dapat semua tu dan tambah lagi satu iaitu kita enjoy masa makan tu. Bab berjimat tadi termasuk groceries, beras, gas, elektrik semua ye, termasuk jimat masa sekali. 

First of all, sekali lagi aku bersyukur company aku menjaga kakitangan dengan baik dan masih membayar gaji penuh dalam keadaan sekarang. Alhamdulillah, tapi cost di rumah akan meningkat ye sebab semua orang ada di rumah dan elektrik, air semua banyak digunakan. So kena lah berjimat cermat.

Tips aku, untuk breakfast kau makan light, roti dua keping dan kopi bancuh sendiri, bukan beli Farm Fresh or kopi 3-in-1. Anak biar bangun lambat sikit, kira pejam mata je lah lepas Subuh tu diaorang tidur balik. Kita pun pernah muda kan? By the time diaorang bangun kau prepare brunch. Dekat sini kau masak macam mee goreng ke, roti canai ke, bihun ke. You get the point. Masak memasak sekejap dan bahan tak banyak. Dalam pukul 4 kau keluarkan lauk dari peti ais dan habis kerja pukul 5.30 kau start masak nasi dan lauk pauk secara bersungguh. Nak masak rendang ayam kampung ke sukahati sebab please keep in mind kau makan nasi berlauk ni sekali je dan by the time semua orang dah lapar. Sebab lapar, makanan tu akan jadi nikmat ya amat. Trust me! In between semua tu dan kalau lapar lagi waktu malam ke apa sediakan biskut dan roti. Itu sebab roti tu sangat penting ye.

In case tak suka cara ni kau buat selang sehari pun ok. Ini cadangan sahaja sebab kadang-kadang aku pun order FoodPanda sebab wife aku nak masak time lunch tu mana sempat, rehatnya sejam je.  Kalau macam mee goreng tu boleh lah lari sekejap-sekejap.

Aku tak boleh beli groceries masa weekdays sebab bekerja di rumah. Kalau nak pergi on weekends aku tak larat nak beratur. So aku order online, korang pun boleh cari personal shopper dekat area rumah tu. Ok je pada aku sebab kita save masa dan dia dapat income. Win win situation. Untuk website pulak, aku suggest boleh beli dekat https://pasar.direct/ atau https://www.ayamkitafresh.com/. Untuk biskut semua tu boleh lah order dari Lazada atau Shopee. Tips dia di sini beli awal dari tarikh yang kau jangka groceries dan segala benda tu dah nak habis. Sebab dia ambik masa nak deliver masa MCO ni. Pasar Direct dia boleh hantar the next day, so macam itu takpe. Lazada and Shopee maybe up to seminggu. Kalau masa mengizinkan, pergi je lah Kedai Acheh atau Speedmart 99 atau 7 Eleven.

Aku dah quite free sekarang sebab semester dah habis, so aku ada masa nak join aktiviti memasak. Untuk membantu hal di rumah ni, sidai kain, basuh pinggan dan memasak aku takde hal. Yang ada masalah bab nak lipat kain. Haha. Untuk recipe yang best-best nak memasak, selain kau boleh call mak kau atau tanya je wife kau kat tepi kau boleh pergi sini: https://www.aziekitchen.com/ sebab confirm jadi dan sedap.

Ok itu je lah, semoga semuanya baik-baik sahaja untuk semua. Ye, gambar atas tu semua aku buat dan aku sangat gembira hari ni dapat petai. Hehe. Kalau setakat Maggi tu resipi sendiri je lah. Tak perlu nak cari dekat website. 😁

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s