Belajar Dari Rumah?

Blog Harian

Banyak WhatsApp message cakap pasal budak-budak tak payah masuk sekolah except for yang ada exam besar. Logik jugak sebab sekolah penuh manusia.

Bila fikir balik, dengan lesson plan yang sempurna, InsyaAllah anak-anak ni boleh belajar sendiri, especially darjah 4 ke atas. Cumanya, parents kena masih work from home jugaklah. Kalau parents takde, siapa pulak nak monitornya? Nak prepare makanan semua.

Lagi satu isu, macamana nak disseminate learning contents and assessment? Parents yang mampu maybe boleh guna Whatsapp, at least. Untuk engage dengan student pun boleh if it is done properly. Yang tak mampu, maybe sekolah boleh photostatkan benda semua. Kementerian pun kena sediakan platform untuk download standardized bahan pembelajarannya.

Learning outcomes dia perlu simple lah. Kalau nak kena tau bahagi, kena tahu bahagi je, tak perlu nak KBAT sangat macam kena tahu bahagi dan boleh cipta vaksin at the same time apa bagai so that bila keadaan dah kembali normal budak-budak masih boleh catch up sebab basic dah mahir.

Masa macam ni lah boleh simplify learning dengan bagi content dalam bentuk infographics ke, 1 minute video ke.

Complicatednyalah keadaan sekarang. Semoga semuanya dipermudahkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s