Teknologi Dan Kesediaan Manusia

Blog Harian

Aku pernah berada dalam situasi yang orang nak buat something yang advance tapi teknologi takde. So project fail.

Sekarang teknologi macam ada, tapi tak semua boleh afford or bila dah ada, orang yang mampu tadi taknak beli, taknak invest. Or bila benda dah invest, dah beli, tapi taknak guna pulak.

And that is how the disruption happens!

Aku nampak orang terkial-kial bila COVID-19 ni mengganggu kehidupan kerja masing-masing. Nak buat kelas online for example, tak reti padahal teknologi dah lama ada. Kelam kabut semuanya. Benda jadi tense dengan keadaan persekitaran kerja di rumah yang langsung tidak ideal. Banyak lagi lah kes yang aku nampak jadi huru hara. Work from home tak ideal, tapi untuk keselamatan dan menjimatkan duit aku akan pilih work from home jugak. Tapi apa pun teknologi banyak membantu, untuk aku at least. Alhamdulillah, aku ada laptop, software dan internet (aku invest) so aku boleh buat kerja. Dan aku sangat happy untuk membantu orang dalam keadaan crisis macam sekarang ni, sebab nak membantu duit memang tak boleh so aku rasa happy lah bila boleh bantu orang, especially bila involve technology and software. Feeling dia best. Oh, internet adalah benda yang paling penting pada aku sekarang. Aku kesian pada yang takde internet, takde laptop dan aku akan masukkan cerita itu ke dalam next paragraph.

Ini related kepada pelajar sekolah yang diberikan bahan pembelajaran dan homework dengan menggunakan teknologi. Tak semua mampu. Kesian sebab tertinggal dan tak boleh enjoy learning macam orang yang mampu. So kenalah belajar sendiri dengan apa yang ada dan bila masuk sekolah nanti tak tau apa cerita. Or ada kes macam anak-anak takde equipment nak guna sebab mak bapak kena betul-betul bekerja dan bukan work from home tapi sempat prepare 3 course meal untuk lunch. So diaorang kena belajar waktu malam bila mak bapak habis kerja dan dah tak guna komputer ke apa, baru anak boleh start. So waktu siang membazir. Dan mak bapak kena tolong waktu malam tu dan akhirnya penat setiap hari.

Oklah, nasihat aku, kalau mampu invest lah. Sebab kita tak tau apa benda akan jadi dan bila benda jadi macam sekarang ni, kita dah ready.

Pasal membantu orang tadi, ada yang nak belanja aku makanlah, mintak address nak orderkan Food Pandalah, aku cakap sekali lagi lah, Kalau Abang Piz tak ikhlas, Abang Piz tak tolong langsung. So, ucapan terima kasih is enough ye. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s