Rule Whatsapp Group Yang Kena Diestablished

Blog Harian

Hari-hari banyak berita dekat Whatsapp Group. Macam aku cakap dulu time panic ni memang orang akan share. Atas niat baik pun. Tapi dia jadi tak seronok bila 95% berita palsu dan diulang-ulang dalam semua group yang ada.

Aku rasa kena establish satu rule supaya benda berita palsu ni boleh terus stop. Cadangan aku:

Kalau benda tu ada dekat internet, tak payah forward. Penggunaan WhatsApp menunjukkan kita ada internet so semua orang ada akses ke berita tu, sahih atau palsu. Kalau orang lain forward pada kau, kau tak payah forward, stop the cycle.

Kalau benda tu takde dekat internet, macam kau terjumpa orang bagi free ayam kampung belah 16 dekat tepi jalan, baru kau cerita dekat group. Sebab confirm sahih.

Yang lain kita baca dekat official sumber berita je lah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s