Membantu Pelbagai Cara

Blog Harian

Dah masuk 2 minggu MCO dan kes orang tak makan, takde income semakin bertambah. Hari ni dah ada orang kena buang kerja dah dan akan mula takde income dan takde makanan. Sebelum tu, sebenarnyakan walaupun kau konon-kononnya T20 dan perlukan bantuan, kau boleh je mintak bantuan as long as tak downgradekan orang lain, macam kes artis yang kecoh sekarang. Ok dah.

Kadang-kadang kita nak membantu tapi kita sendiri pun setakat cukup-cukup so hari ni aku nak sembang cara-cara membantu dan lain.

  1. Kalau memang MAMPU SEMAMPU-MAMPUNYA nak membantu boleh terus bagi pada yang memerlukan.
  2. Bagi sumbangan pada NGO yang uruskan benda-benda memberi bantuan ni. Ada banyak, boleh cari dekat internet, salah satunya boleh sumbang dekat – Account Name: Pertubuhan Kebajikan KASEH4U Malaysia Account Number: 562263521562 Bank: Maybank.
  3. Kau promotekan NGO tu macam aku dengan anak aku buat video atas tu untuk KASEH4U.
  4. Suruh yang perlukan bantuan reach out pada NGO tu semua or kalau dia malu kau tolong bagitau.
  5. Beli makanan dari kedai dekat-dekat rumah atau kawan-kawan yang berniaga dan pedulikanlah orang nak cakap kau malas masak ke apa. Aku tak sanggup kalau Wong Solo dekat rumah aku ni bungkus. Aku rasa gerai makan, Akak jual nasi lemak dan kita sendiri dah take all the necessary precautions, kalau kita kena jugak COVID-19 tu memang dah nasib kita lah. Ini untuk kelangsungan ekonomi setempat lah.
  6. Order through delivery app. Kita bantu orang untuk masih ada kerja. Effort dia nak hantar dengan minyak motor dia berbaloi je dengan apa kau bayar, win win situation dan kedai makan pun boleh terus berniaga.
  7. Tip rider sikit so that dia boleh membeli dekat kedai lain pulak, again, kelangsungan perniagaan setempat.
  8. Promotekan business orang yang jual popia ke, kuih talam ke sebab macam aku cakap awal tadi, kita pun kadang-kadang cukup-cukup makan je, nak membeli pun tak boleh selalu.

Aku harap one day aku dapat jadi golongan nombor satu dekat list atas tu. Orang dalam circle aku ni aku rasa semua ok, gaji jalan, cukup makan, InsyaAllah, cuma aku takut nanti orang out of touch tak tau apa jadi dekat tempat lain.

Yang paling aku takut dekat akhirat nanti Allah cakap pada kita, “Korang semua ni failed as a society!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s