Takut

Blog Harian

Aku dah hidup 39 tahun dan ini kali pertama aku takut sangat. Imagine kau dah take all the necessary precautions tetiba kau kena penyakit sebab ada orang lain buat tak kisah. Aku maafkan untuk golongan yang tak aware langsung sebab mesti ada yang macam tu. Yang aku marah gila pada orang dah tau tapi degil dan bagi macam-macam alasan.

Aku dah tulis pasal benda ni hari tu. Benda ni kalau sakit macam patah tangan tu takpe, kau tanggung sorang, ini masalahnya kau seorang boleh jangkitkan pada orang yang ramai, multiply banyak kali. Aku memang tak faham perangai degil ni. Orang cakap, dia bagi alasan-alasan.

Lagi satu bangang orang suka reka cerita out of nothing. Masa orang tengah panic ni, the tendency orang nak share memang tinggi lah. Kau dah gila ke apa boleh buat cerita panjang-panjang?

Yang cakap takdirlah, apalah, kalau kena virus tu, cuba aku suruh kau baring tengah highway PLUS belah kiri waktu malam. Lepas tu aku cakaplah, kalau belum ajal, InsyaAllah tak mati kena langgar lori. Sama je prinsip dia, kita nak elak, and in this case taknak sebarkan pada orang lain.

Alhamdulillah, wife aku work from home and aku pun dapat work from home next week. Benda yang jadi ni bukan selalu. Sekali seumur hidup je, hopefully, aku harap company-company simpatilah sikit pada staff. Cuma wife aku cakap dia lagi penat work from home sebab kena selalu communicate dengan orang office dan kena masak bersungguh sebab anak-anak lapar. 😁

Apa pun semoga virus ni cepat hilang dan keadaan kembali seperti biasa dan harapnya semua manusia dekat muka bumi ni belajar something. Termasuk aku sendiri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s