Be Responsible!

Blog Harian

Setahun yang lepas kau sangat gembira bila boleh dikatakan kehidupan kau berjalan dengan lancar. Kerja ok, company performance bagus, kau dapat bonus 3 bulan, increment 5 percent dan nampak masa depan yang cerah dan takde petanda yang menampakkan akan berlaku keburukan. Kau pun mulalah merancang ambik personal financing nak menyetelkan hutang-hutang yang lain (nak consolidate) dan sure yang kau akan mampu bayar dan lebihnya repair rumah yang bilik airnya dah lama rosak. Dengan hidup yang cukup-cukup makan, kau memang tak mampu nak menyimpan. Tapi, semuanya nampak akan ok kan? Boleh cope, boleh hidup, hutang semua boleh bayar, anak-anak cukup makan. Boleh survive.

Selepas setahun, tiba-tiba virus baru yang senang berjangkit dan takde ubat muncul. Satu dunia parah. Ekonomi teruk. Dan tiba-tiba company kau suruh kau cuti tanpa gaji selama 3 bulan. Sekarang nak bagi makan satu family pun tak mampu inikan pulak nak bayar hutang-hutang yang sedia ada. Kau suffer. Family kau suffer. Semua nampak gelap walaupun kau sendiri tak kena jangkitan tu tadi.

“Jika kamu mendengar taun di sesuatu tempat, jangan kamu pergi kepadanya. Jika berlaku di sesuatu tempat sedangkan kamu berada di situ, jangan kamu keluar daripadanya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Benda yang boleh elak dan diarahkan untuk elak silalah elak. Be responsible! Ikutlah segala arahan. Maybe untuk kau, kau takde masalah pun untuk mati dalam masa terdekat, tapi for some people, they can’t even afford to get sick pun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s