Saya Dan Kenangan Menjadi “Pencacai”

Blog Harian

Perkataan pencacai ni quite famous jugak dari dulu. Aku rasa ok je kalau orang tu sendiri cakap yang dia sendiri pencacai macam “Aku jadi macai je bro dekat sana.” Cuma aku akan triggered kalau orang mengata orang lain macam “Alah, budak tu bukan siapa pun, dia macai je pun dekat situ. Or “Takpe, ada macai boleh pergi belikan.” Aku rasa macam menghina lah pulak.

Aku pernah jadi proper macai sekali, kalau Arwah Banos ada sure dia ingat. Aku sedar bila aku dah kerja company lain, ada kawan from company lama cakap, “Ha dah ada orang baru. Biasalah ambik jadi macai xxxx lah”. Bila fikir balik memang teruk aku kena jadi hamba yang takde kena mengena pun dengan kerja aku yang sebenar. Sampai renew lesen kedai wife dia pun aku buat. Whateverlah. Kenangan.

Masa sekolah pulak, duduk asrama, yang mana pertama kali aku dengar perkataan pencacai, kenangan dia lain pulak. Aku biasa ambik upah buang sampah warden and in return aku akan dapat nasi lemak, keropok lekor and air sirap. Mewah tu. Tapi balasannya masa aku buang sampah warden aku tu budak-budak dari dalam bilik jerit “Woi, tengok, pencacai tu, pencacai angkat tahi.” Gurau kasar. Or maybe diaorang serious menghina, aku tak peduli sebab rezeki halal.

Sekian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s