Effort Itu Penting

Blog Harian

Dekat rumah aku sekarang aku dengan wife yang study bersungguh-sungguh dan anak-anak relax je. Aku cakap dekat anak aku, effort sangat penting dalam apa-apa pun. Kalau relax je macamana nak score exam? Kita tak gifted, baca sekali dah terus faham segala. So usaha kena lebih.

Buat aku terfikir, background aku multimedia dan aku sekarang kerja dalam bidang learning and development. Aku boleh je cakap I did not sign up for this dan buat je kerja related to multimedia and technology tapi sampai bila-bilalah aku akan ditinggalkan dan tak faham apa benda.

Maybe aku lacking dari segi pengetahuan tapi aku bagi effort 100% dan dalam masa yang sama gain all the knowledge and experience and hopefully dalam setahun dua lagi aku dah faham semua dan jadi master dalam bidang ini dan the best partnya aku akan mix dan intergratekan kan benda yang aku dah memang tau.

Buat aku teringat, 20 tahun dulu aku gagal dalam something, tapi aku bangun dan start balik slow-slow. Kalau aku takde effort nak betulkan keadaaan maybe entah apa-apa entah jadi pada aku sekarang. Hidup aku belum lagi lah best sangat, sebab aku start pun lambat dan progress aku pun slow gila, tapi at least dengan effort yang aku bagi dari dulu, hidup aku getting better lah. And the best part is aku tau aku buat benda yang betul, belajar, try to improve, learn from mistake and so on.

Aku tak pasti kejayaan tu rupa dia macamana, tapi kalau aku tak sempat tengok pun kejayaan tu, aku tau aku dah cuba yang terbaik. Kalau aku tak nampak pun kejayaan tu nanti, aku anggap je lah bukan rezeki aku dan aku bersyukur dengan apa yang Allah dah bagi pada aku based on effort aku selama ni.

2 thoughts on “Effort Itu Penting

  1. Aku pun rasa kadang anak2 kita macam privileged. Taktau sebab apa. Padahal kita dulu bukanlah rajin, tapi taklah tunjuk malas depan mak ayah sangat. Haha.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s