Belajarlah Bahasa Inggeris Sampai Berjaya Kalau Taknak Jadi Macam Saya

Blog Harian

Strong command of spoken and written English.

Aku berani cakaplah, technically aku bagus dalam kerja aku, aku memang power pun. Aku tau banyak benda, tapi bila aku nak move up to a higher position aku perlu kan communication skills yang bagus dan bila aku dapat email pasal kerja kosong dan nampak ayat macam atas tu aku terus turn off, walaupun 99% requirements lain aku meet je.

Benda ni jadi lebih teruk sebab aku selalu kena hina pasal English ni dan somehow aku memang terus demotivated dan tak berani. Syaitan. Dan paling teruk semua orang remind aku yang English aku tak bagus. So sampai aku takde confident. Aku nak masuk kelas or belajar pun takde masa, and worst semua tu perlu belanja yang banyak dan aku dah lama habis sekolah.

Benda yang paling aku bengang bila orang akan take seriously orang yang English dia meletop padahal bab kerja biasa-biasa je dan orang akan pandang yang tak reti bercakap ni macam orang bodoh. Arghhhh. Tapi itulah dunia, itulah realiti.

Pengajarannya di sini:
1) Belajarlah English betul-betul sebab benda tu penting especially bila kau nak apply kerja jadi manager ke apa dan dapat gaji banyak – ini sangat penting, sebab duit banyak kau boleh buat banyak benda dan duit memang boleh buy happiness.
2) Jangan hina orang sebab boleh buat orang “mati” inside.

Sekian Terima Kasih,.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s