Media Yang Tidak Bertanggungjawab

Blog Harian

Malaysia ni ada banyak isu yang remeh dan perangai kebanyakan media samaada official atau tak official (mostly FB Pages) prefer untuk highlightkan benda yang tak penting dan memberi tumpuan kepada benda yang tak patut serta penuh kontroversi dan akhirnya jadikan benda yang pada asalnya remeh jadi isu lebih besar dan akhirnya menjadi masalah besar dalam negara ni.

Kisah Dr. Maszlee dan kasut hitam contoh pertama yang aku nak cakapkan. Dia ada banyak benda lain yang dia buat tapi as usual benda yang boleh jadi kontroversi itulah yang diaorang nak highlightkan. Benda-benda macam ni menjadi masalah bila dia berkait dengan politik yang mana orang atas nafsu politik akan join in bash benda-benda remeh macam ni. Aku kesian tengok kawan-kawan jugak sebenarnya, yang blinded by parti politik yang disokong sampai tak nampak kebaikan wakil parti yang diaorang tak sokong dan keburukan wakil parti yang diaorang sokong. Sokong membabi buta. Bodoh!

Belum masuk lagi cybertroopers yang takde ethic langsung. Aku tak tau lah apa rasa diaorang menyuap nasi dengan rezeki yang macam tu. Well semua orang ada bil nak bayar, dan maybe dapat duit cara senang dan tak payah membanting tulang itu mudah. So up to you lah. As long as takde tulis benda tu haram maybe orang rasa ok. Aku nak ulas halal haram dan etika dan tak beretika ni macamlah dioarang boleh nak hadam. Sebab dah blinded by money pulak.

Kalau pasal isu Jawi lagilah aku rasa isu simple je. Benda ni tak boleh jadi isu kalau orang buat tak peduli dengan orang yang bantah tu. Tapi media zaman sekarang memang suka buat stupid people famous. Kontroversi? Yes itu yang kami mahukan, boleh banyak dapat hit and likes, kita ulas. Biar terbakar satu Malaysia ni panas pasal isu-isu remeh. Biar semua orang bergaduh. Korang memang asking for it kan nak tengok orang berbunuh pasal isu bodoh dekat Malaysia ni kan? Banyak lagi benda yang tak patut nak highlight pun korang nak hightlightkan? Memang syokkan bergaduh dekat social media sebab takde siapa nampak muka kau kan? Memang syokkan ramai visit page dan website kau kan?

Aku rasa Malaysia ni dah takde harapan. Sorrylah, aku tak nampak orang yang sincere nak majukan education ke, ekonomi ke apa ke. Semua ada niat lain. Yang maybe ada niat baik, kena buang pulak. Gaduh-gaduh dan bergaduh. Semoga Allah selamatkan anak-anak kita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s