Kenapa Menulis Review Itu Penting? Dan Pleaselah Jangan Sell Out.

Blog Harian

Dalam zaman yang mana expectation semua orang sangat tinggi terhadap produk atau service yang disediakan, adalah lebih mudah kalau previous customer meninggalkan review bagi setiap produk dan servis tu. Review ni jadi lebih penting sebab most of the time orang beli barang secara online, makanan pun beli online.

Gambar atas ni contohlah. Imagine aku beli nasi minyak ni guna Food Panda dan aku pun akan sama kecewa. Tapi bila aku dah baca review macam ni, aku tak payahlah beli. Dah tau. Dan bila aku beli something dan memang berbaloi dan bagus, aku akan tinggalkan review yang baik sebab aku appreciate dan nak semua orang pun beli sebab nak bagi business orang tu lagi maju.

Keyword dia simple je, bila kau bagus InsyaAllah kau dapat balasan bagus dan begitu jugak sebaliknya. Semua website ada platform untuk tinggalkan review. As for physical kedai, ramai orang dah buat blog or vlog untuk bagi review.

Cuma masalahnya paid review ni biasanya bias dan diaorang buat review tu atas dasar kedai bagi duit buat review dan diaorang nak monetize content diaorang walaupun sebenarnya service, produk or makanan tu takdelah bagus mana pun. Yang paling naya aku kena travel 40KM one way lepas tengok video review tapi bila makan tak sedap langsung.

Benda macam ni ethically wrong. Reviewlah dengan jujur, janganlah kaya dengan buat paid review tapi sebenarnya menipu. Aniaya orang namanya tu. Tapi most blogger or vlogger dah sell out sebab itu je cara mudah nak buat duit plus dapat produk free. Siapa taknak betul tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s