Kenapa Kemahiran Berbahasa Inggeris Itu Penting?

Blog Harian

At least untuk akulah. Aku percaya aku ada banyak kemahiran dan aku rasa aku bijak jugaklah orangnya, tapi disebabkan aku ada masalah komunikasi, aku susah nak progress ke level yang lebih tinggi.

Alhamdulillah, aku masih diterima kerja dan masih ada kerja tapi aku percaya dengan kelebihan berkomunikasi yang baik manusia boleh pergi lebih jauh lagi especially bila English kau bagus. Especially di Malaysia. In fact kau boleh bercakap dengan lancar tak kira bahasa pun dah buat orang yakin dengan kau.

Aku ada masalah yang mana aku tak boleh kerja kerajaan, sebenarnya aku tak sure kerja kerajaan cakap Bahasa Melayu atau English, disebabkan SPM aku hampeh dan banyak GLC or Gomen yang masih tengok dan judge based on SPM result. Ye aku dapat diploma and degree dengan cara maha susah.

Kadang-kadang ada email masuk cakap ada kerja kosong sekian-sekian yang aku boleh apply sebab sesuai sangat dengan profile aku dan boleh dapat gaji lebih tinggi tapi bila dia tulis mesti hebat tulis dan cakap English aku terus surrender dan redha je lah dengan pendapatan aku sekarang.

Or maybe aku ok je tapi sebab aku trauma dihina dan dikeji sepanjang hidup aku sebab English ni aku jadi takut nak practice. Entahlah, tapi one thing for sure aku akan pastikan anak-anak aku takkan end up jadi loser macam aku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s