Baiklah, Kami Terima Jerebu Seadanya

Blog Harian

Aku baru tengok video burung mati sebab jerebu. Last week aku tengok gambar ular terbakar. Kalau tak kesiankan dekat manusia, cubalah kesiankan dekat binatang semua tu. Apa ke bodoh benda ni dah jadi yearly event dan kita terima seadanya je. Setakat marah-marah dekat social media dengan tulis blog macam aku je lah. Takde siapa ke yang serious nak stopkan benda ni?

For your information, selain dekat Indonesia banyak jugak tempat tengah terbakar. Panas dunia ni tau tak? Bila dah panas dunia, hati pun panas. Aku generally sihat, tapi sebab jerebu ni dada dah sempit, hidung dah rasa lain macam. Ramai lagi yang teruk daripada aku. Tak sihat. Aku ada baca, yang company Malaysia ni yang bakar-bakar ni. Fine. Tuan punya negara biar je ke? Takde rasa nak buat apa-apa ke? Bukan itu tanah kau ke? Takde perasaan kesian ke pada manusia? Pada binatang?

Facebook memories aku yang dah bertahun pun tunjuk bulan September memang bulan jerebu. Kalau hujan or panas tu kuasa Tuhan, jerebu ni tangan manusia yang buat ni. Kita mampu je nak stop. Tapi malangnya takde siapa pun serious or betul-betul peduli. Takkan kita nak terima je every year dan celebrate beli mask, celebrate sekolah tutup, celebrate ambik emergency leave nak jaga anak yang sekolah tutup, celebrate kematian sebab jerebu?

Dah jadi macam ni, lagi banyak point orang nak ban sawit. Aku anak peneroka, tapi kalau sebab sawit benda bakar-bakar ni terjadi dan orang taknak sawit dah takpelah, kita stop je lah tanam sawit, guna je lah minyak lain. Lepas tu tanam ganja.

2 thoughts on “Baiklah, Kami Terima Jerebu Seadanya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s