Tolonglah Practice What You Preach

Blog Harian

Kadang-kadang ada situasi yang kau jumpa orang tu selalu cakap atau nasihat something tapi apa yang dia buat tu tak reflect pun apa yang dia cakap. Kalau sampai aku tengok ada yang macam dah ada split personality tu aku rasa orang tu psycho je.

Contoh dia senanglah, kalau ada orang cakap dia tak suka FB semua sebab banyak cerita palsu atau negative tapi dia sibuk share message yang belum tentu sahih atau worst, share benda-benda negative dekat Whastapp Group. Ini samalah dengan orang hari-hari post zikir atau sembang pasal alam akhirat tapi dekat Whatsapp Group dengan kawan-kawan baik, dia share porn. Ini antara contohlah, tapi sebenarnya benda ni lebih besar.

Andai kata ramai orang look up dekat kau, kau kena practice what you preach, nanti orang akan confuse. Macam kau sebagai ibu bapa selalu suruh anak bersungguh-sungguh dalam kehidupan, tapi dekat office kau tidur je selalu, tak bersungguh-sungguh. Anak kau tak nampak tapi tak ke kau rasa kau tipu diri sendiri. Kalau anak kau nampak lagilah dia confuse.

Aku nasihat je lah, kau kena ada pendirian dan jangan buat pening dengan benda yang kau cakap tapi kau tak buat, sampai kau buat totally opposite. Nak tipu orang boleh je, tapi tipu diri sendiri tu nanti tak lena tidur nanti. Or nak hidup lebih mudah hiduplah untuk impress diri sendiri dan bukan untuk impress orang lain dengan pendirian buat-buat kau tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s