Kerja Baru dan Keberbaloian Gaji

Blog Harian

Bila kau dah ada experience biasanya kau tak perlu cari kerja, headhunter yang akan call kau tanya berminat tak dengan kerja dari company yang diaorang jaga. Of course kerja baru datang dengan extra gaji, katakan extra 20%. Soalannya di sini berbaloi tak extra 20% tu dengan life kau yang baru?

Semua itu depends pada apa yang kau akan korbankan? Distance, time, workload and working environment antara contohnya. Bila aku pindah kerja company sekarang, distance ke office and masa aku masih sama dengan company lama. So berbaloi. In fact aku apply kerja ni bukan ada head hunter panggil. Cuma bila ada orang offer (interviewlah bukan tentu dapat pun) di Damansara atau Petaling Jaya extra 20% tu tadi or extra 40% pun belum tentu berbaloi untuk aku yang tinggal di sebelah Nilai ni.

Kalau aku hidup sebatang kara, maybe, tapi aku ada anak kecik yang aku nak spend time with. Aku sanggup beli equipments, subscribe internet and buat satu bilik jadi office dekat rumah untuk benda ni sebab aku nak ada dekat anak-anak aku walaupun aku busy siapkan kerja. Of course itu kerja individu lah, kalau kerja team aku kena stay lah dekat office kalau ada benda urgent which I don’t mind sebab bukan setiap hari pun, and buat kerja dekat rumah pun bukan hari-hari. Prinsip aku deliver on time je lah tak kisahlah macamana and di mana kau buat bila masuk bab ini.

Balik pada persoalan berbaloi tadi, walaupun kadang-kadang jealous tengok orang lain tapi Alhamdulillah aku rasa masih berbaloi sebab aku dapat extra time dengan anak-anak dan company aku ni steadily bagi increment every year dan bagus pun companynya. Bab bagus tak bagus ni pun satu risk yang kau nak gamble bila nak pergi tempat lain.

So sebagai orang dewasa banyak benda kau nak kena consider bila bab berbaloi atau tak ni. As for aku kalau dapat extra dan companynya dekat Nilai baru lah aku boleh cakap yes kut, tapi kalau dekat Jalan Tun Razak area HKL tu taknak aku. Tapi ada jugak orang kerja jauh, gaji kecik tapi dia happy atas faktor lain macam environment and work satisfaction, tapi itu another story for another day lah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s