Kenangan Menangkap Ikan

Uncategorized

Masa kecik dulu aku selalu ikut Arwah Bapak aku pergi tangkap ikan. Kecik as in 3-4 tahun macam tu kut sampai besar lah. Ikan tu ditangkap guna bubu yang pasang hari ni, dan esoknya baru pergi kutiplah. Dalam satu masa adalah 3-4 bubu yang Arwah Bapak aku buat, guna dawai. From time to time bila bubu rosak dia akan buat baru lah.

Feeling masa dia angkat ikan tu sangat bestlah, tapi takdelah all the time akan dapat banyak ikan. Ada masa takde ikan pun, or worst, asalnya ada ikan tapi ikan tu kena makan dengan memerang. Aku suka bunyi ikan menggelepar masa kena angkat keluar dalam air. Ikan tu takdelah semua makan, ada yang buat ikan kering, ada jual pada jiran dan ada jugak buat pekasam.

Zaman sekarang ni banyak video orang tangkap ikan dan somehow video tu macam mengingatkan aku pasal benda ni lah dan aku akan habiskan masa tengok video orang tangkap ikan tu. Macam seronok sangat.

Or maybe itu antara moment yang aku rindu sama dengan Arwah Bapak aku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s