Kau Hantar Anak Masuk Sekolah Asrama Tak?

Uncategorized

Anak aku ambik UPSR next week dan banyak soalan yang aku terima ialah “Kau hantar anak masuk asrama tak?”

Jawapan dia “Tak”.

First, anak aku sendiri pun memang taknak. Second aku pun taknak hantar. So end of story untuk soalan tu.

Aku dulu duduk asrama dan aku ada bad experience. Tapi aku nak focus pasal objektif aku masuk asrama dulu and buang the negativity.

Aku masuk Asrama FELDA di Keramat dan sekolah di Aminuddin Baki, Jalan Kampung Pandan. Untuk budak FELDA yang memang takde apa benda pun masa tu dekat sana pergi ke bandar dan duduk di asrama dan sekolah yang bagus adalah benda yang terbaiklah FELDA sediakan. Sekolah is one thing, tapi di asrama tu sendiri dia sediakan macam-macam, kelas komputer, English tuisyen, mengaji, kelas taekwando, marching band and so on. Benda extra yang diaorang bagi pada anak-anak FELDA ni. Sekarang untuk anak aku benda tu semua ada dekat rumah, dan katakan kau boleh excel masa UPSR dengan duduk di rumah kenapa nak duduk asrama?

Maybe orang cakap sebab nak belajar bergaul dan belajar berdikari. Aku setuju tapi benda tu kau boleh je suruh anak berdikari dekat rumah and compare dengan aku dulu yang semua mak sediakan, aku rasa anak-anak aku dari baby dah berdikari masa duduk transit semua tu. Sebab aku dengan wife dua-dua kerja.

Back to asrama FELDA, aku rasa peluang duduk sekolah berasrama patut dibagi pada yang maybe takde facilities yang macam aku cerita tadi. Yang aku rasa kerajaan dah buat dah. Tapi up to you as a parentlah. Ada yang kejar prestige, sekolah bagus semua. Ada yang bangga anak masuk SBP, ada yang nak suruh anak expose pada environment macam tu dan ada anak-anak yang memang nak masuk SBP etc macam aku masa kecik dulu.

Semua tu takde masalah, masuk je lah. Cuma aku ada reason aku dan since anak aku ada 3 je, aku malaslah rumah sunyi kalau sorang takde, dan dia pun dah memang taknak so takde isu.

Kalau esok dia cakap nak masuk, aku tak kisah pun. Apply je lah, as long as kau firm dengan decision kau.

2 thoughts on “Kau Hantar Anak Masuk Sekolah Asrama Tak?

  1. Pengalaman sendiri yang hantar anak asrama, baik hantar masa dia dah form 4 kalau nak hantar. Sebab 13 tu, baik ko sendiri yang terapkan nilai2 yang ko nak pada dia utk jadi manusia. 13 tahun masih gullible dan senang dimasukkan unsur2 tak baik. What do you expect bila pengaruh dia hanya kawan2 yang belum matured, atau worse, cikgu dan warden yang kolot dan bitter.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s